MANASTIREA DRAGOMIRNA

Manastirea Dragomirna se gaseste in tinutul cald numit de Eminescu “Dulcea Bucovina”, loc plin de frumuseti naturale  si biserici cu fresce medievale. Aflata la doar 10 km N de Suceava, manastirea a fost construita de mitropolitul Moldovei, Crimca, intre anii 1602 si 1609.

DESPRE MANASTIREA DRAGOMIRNA

Stilul in care manastirea a fost construita a influentat ulterior arhitectura manastirilor din Moldova si Bucovina, stil in care fatada din piatra a inlocuit frescele exterioare pictate cu atata maiestrie; s-a luat aceasta decizie odata cu ocuparea otomana, cand toate resursele erau folosite pentru aparare in defavoarea ornamentarii si a aspectului estetic. Chiar si asa, manastirea contine toate elementele unui lacas de cult construit in stil moldovenesc: acoperis piramidal, plan cruciform bizantin, detalii gotice care ornamenteaza usile si ferestrele, basoreliefuri cu motive florale si braul nelipsit.
Din complexul de la Dragomirna fac parte: Biserica Mică sau biserica schitului, Biserica Mare, vechile zidurile de aparare, vechea cladire a egumeniei, cinci turnuri, chiliile maicutelor si ale preotilor si paraclisul.

BISERICA MICA SAU BISERICA SCHITULUI

Este o biserica de dimensiuni mici, fara pronaos, in componenta ei intrand doar altar, naos si pridvor, toate acestea fiind frumos proportionate si dand eleganta si smerenie locului. In cimitirul manastirii exista o pisanie scrisa in limba slavona, pisanie care initial se afla deasupra usii manastirii si care atesta ca Chir Anastasie Crimcovici fost episcop de Radauti si Pan Lupu Stroici, mare logofat impreuna cu fratele sau Pan Simion au intemeiat in 1602 acest lacas.

BISERICA MARE

La scurt timp dupa ce Mitropolitul Crimca al Moldovei a urcat din nou pe scaun s-a luat decizia de a se contrui o biserica mai mare la Dragomira. Cativa ani mai tarziu, in 1609 biserica a fost terminata si la 1 septembrie 1609 a fost sfintita sub hramul Pogorarea Sfantului Duh. Biserica mare a manastirii impresioneaza prin dimensiunile ei, masurand 9,5 m in latime,  42 m in inaltime si 35 m in lungime; pentru o priveliste frumoasa asupra manastirii specialistii recomanda ca aceasta sa fie privita din extremitatea estica.
In ceea ce priveste fresca manastirii, aceasta s-a pastrat bine in timp desi nu este intacta; de exemplu, datorita conditiilor de pastrare in naos si altar anumite scene sau doar detaliile din ele s-au sters, lucru care face imposibila restaurarea picturilor interne si identificarea completa a stilului picturilor.
Este de retinut ca Manastirea Dragomirna a fost unul dintre putinele lacasuri de cult care au ramas deschise pe perioada comunismului. Astazi aici se afla un mic hotel ingrijit de maicute in care se pot caza pelerinii si turistii care aleg sa isi petreca noaptea aici.
Adresa manastirii este: Comuna Mitocul Dragomirnei, Suceava.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu