Piatra Neamt Perla Moldovei

11-obiective-turistice-piatra-neamt

Piatra Neamt

Perla Moldovei
…spre o noua stralucire
A chemat-o Piatra, Piatra lui Craciun, sau PerlaMoldovei, insa din 1864 i s-a spus Piatra Neamt.Este resedinta judetului Neamt. Strainii o cunoscde pe Wikipedia ca fiind o urbe foartepitoreasca. Amestec de istorie, cultura, crestinatate,dar, in ultima vreme si de modernism, orasul isipropune sa fie in cativa ani o destinatie turistica prinexcelenta, de asta data in spatiul Uniunii Europee.
Cea mai veche asezare descoperita in ariaorasului Piatra-Neamt este la Poiana Ciresului. Dateaza de acum 14.000 de ani,de pe vremea mezoliticului. Continuitatea sepastreaza pe firul dacic. Sapaturile arheologiceefectuate atesta existenta unor populatii la BatcaDoamnei, Ciritei, Lutarie, Valeni-Bolovoaia,Cozla si Darmanesti. In aceste locuri au fostdescoperite fragmente de ceramica, obiecte depiatra si silex apartinand civilizatiei Cucuteni(cca. 3.600 – 2.600 i.d.H.), epocii bronzului (mileniulII i.d.H.) si civilizatiei geto-dacice (sec. IIi.d.H.. – d.H.). Importante vestigii medievale aufost scoase la lumina la Batca Doamnei si laCurtea Domneasca. Civilizatia geto-dacica esteuna din partile cele mai importante ale istorieiorasului. O atesta asezarile fortificate de la BatcaDoamnei, Cozla si Calu, ridicate intre sec.I i.d.H. – I d.H. Descoperirile facute aici scot inevidenta existenta unui puternic centru politic,economic si spiritual – Petrodava.
Dupa cucerirea romana, asezarea n-a mai existat, dar urmeleei au dainuit pana in zilele noastre. Un exempluelocvent este un nivel de locuire al asezariide la Lutarie care este estimat ca apartinand secolelorV-VI.Primele documente scrise apar insa pe la anii1387-1392. Atunci este pomenita asezarea inCronicile rusesti si documentele de expeditieale regelui Sigismund de Luxemburg in Moldova.Primul act autohton in care se face vorbirede existenta unei comunitati pe aceste meleagurieste datat 31 iulie 1431. Voievodul Alexandrucel Bun daruieste prin acest hrisov, ManastiriiBistrita, doua prisaci si o “casa a lui Craciunde la Piatra”. Curtea Domneasca ce se constituieaici undeva intre anii 1468-1475 a avut ca efecto puternica influenta economica, politica si administrativa.Apogeul l-a atins dupa moartea luistefan cel Mare.
Timpul a erodat maretia trecutuluiastfel ca peste timp au mai ajuns la noidoar doua constructii: Catedrala Domneasca si Turnul lui stefan cel Mare, simbolul orasului.Acesta a fost construit in anul 1499, are pana lainaltimea de sapte metri un plan patrat, care apoise transforma intr-un octogon cu laturileinegale, atingand in final inaltimea totala de 19metri. Biserica Domneasca Sf. Ioan Botezatorula fost zidita in anii 1497-1498. Formeaza impreunacu bisericiile de la Borzesti si Razboieni ungrup, o forma evoluata si rafinata a stilului ce iafiinta si se va numi “stil moldovenesc”.La 8 noiembrie 1841, carturarul GheorgheAsachi isi deschidea “moara” de hartie, primadin Moldova. Industria ia avant, gratiecomunitatii evreiesti care se stabileste aici, astfelca din 1852 va functiona o fabrica de postav sisumane a familiei Grulich. Apar fabrici de cherestea,sapun, chibrituri, bere, mori. Dezvoltareaorasului impune ca urbea sa fie legata prin drumulde fier de ceea ce duce, in 1885, la construireaunei cai ferate. Pe plan cultural consemnamaparitia primei scoli publice la 1832 si a primuluiteatru la 1871. In 1864, pentru a evita confuziacu Piatra-Olt, Pietrei i se schimba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu