Situat la cota 2034 pe drumul Transfagarasan, Balea Lac s-a format in Caldarea Glaciara Balea din Muntii Fagaras. 1993 a reprezentat anul in care lacul si inca 180 hectare de jur imprejurul acestuia au fost delcarate rezervatie stiintifica. Dimensiunile lacului sunt de 360 m in lungime, cu o suprafata de 46508 m2 si cu o adancime de 11,35 m.
DESPRE LACUL BALEA
Lacul face parte din masivul Fagaras, cel mai impunator munte din Carpatii romanesti. Relieful prezent aici este unul tipic glaciar fiind prezente forme de relief ca: morene, terase, vai in forma “U” din care iau nastere inspre nord-est si spre sud-vest varful Vaiuga de 2443 m, despartit de Iezerul Caprei 2417 m de Saua Caprei 2315 m si Paltinul care masoara 2398 m. Peisajul este o frumusete unica in orice anotimp ar fi vizizat: coplesitor iarna cand zapada imbraca crestele inalte ale muntilor sau vara cand soarele isi oglindeste razele in luciul intins al apelor; toamna, aramiul copacilor face ca zona sa fie desprinsa dintr-un basm, si primavara te cheama sa vii iar si iar si iar… in orice anotimp. Dar totul pare desprins din vise atunci cand prima zapada bogata a fiecarui an cade aici si norii devin una cu straile albe ale culmilor inalte. Culmile vecine ascund vai glaciare complexe suspendate sau simple, varfuri inalte si ascutite, pinteni, ace si turnuri masive aliniate rand pe rand pe un front alpin cu iz himalaian.
Prima incursiune atestata in acest masiv a fost mentionata de doctorul G. Lindner cu aproximatie in anul 1700, in apropiere de zona Balea-Valea Doamnei. O alta mentiune apare la circa 5o de ani distanta, in 1750 cand o noua mentiune aminteste de prezenta capitanului Jacob Zultner, o vizita in scopuri geografice si dorind sa rezolve probleme legate de trasarea granitei.
Promovarea turismului in aceasta zona a stat pe umerii Societatii Carpatine a Transilvaniei (SKV) – Siebenburgischer Karpatenverein – care a luat nastere in orasul Sibiu in anul 1880. SKV a construit multe drumuri care fac accesul mai facil in munte, a realizat un imens numar de marcaje menite sa indrume vizitatorii si a organizat numeroase excursii pe timp de vara si de iarna, multe dintre acestea fiind facute in premiera. In 1975 pentru a usura calea de acces pana la cabana si la alte trasee de creasta a construit telecabina.
In Muntii Fagaras, intre cunoscutele varfuri Moldoveanu si Negoiu (acestea fiind cele mai inalte varfuri din tara) gasim cea mai renumita cascada, Balea sau denumita si Urlatoarea Balei, casca cu o cadere de 50-60 metri. Aceasta marcheaza ca acolo, la peste 1200 metri altitudine, ia nastere treapta inferioara a circului glaciar Balea; la o altitudine cu mult mai mare ia nastere si porneste paraul cu acelasi nume.
Astazi, accesul pana la Balea Lac se face in 2 maniere facile: cu automobilul pe drumul Transfagarasan pe timpul verii. Iarna, o noua perspectiva asupra peisajului se deschide turistilor deoarece acestia pot urca cu telecabina pana la cota 1200 unde se afla Cabana Balea Cascada. din apropierea cascadei.
LEGENDA NUMELUI BALEA LAC
Legenda ne aminteste de un ciobanas curajos, cu numele Balea, care in vremurile sale l-a ajutat pe imparat să invingă adversarul. Fata cea mare a imparatului este impresionata peste masura de gestul ciobanului si decide ca acesta sa ii devina sot. Intr-una din zilele casniciei lor, acestia se aflau pe munte si isi declarau iubirea, cand s-a starnit o mare furtuna si au fost siliti să se adaposteasca de furia zapezii pe stanci. Zapada care se desprindea de pe versanti a impins fericitii soti in lac. Din acel moment, lacul poarta numele ciobanasului Balea.
Turistii isi iau ramas bun de la iarna in perioada de la inceputul lunii iunie cand la Balea Lac au loc Serbarile Estivale ale Zapezii. Iubitorii de zapada profita de ultimul strat de nea si participa la probe sportive diverse: fotbal, volei pe zapada, trasul cu franghia, stafeta Lacului Balea, paintball, scurte trasee turistice. Sportivii profesionisti sau cei amatori se întrec la schi, snowboarding si zbor cu parapanta.
BINE DE STIUT DACA VREI SA VIZITEZI BALEA LAC
Indiferent din ce colt al tarii vii la Balea Lac, trebuie neaparat sa intri pe Transfagarasan; drumul este foarte spectaculos si ofera o perspectiva minunata asupra muntilor Fagas.
Lacul Balea se afla in apropierea unor orase, obiective turistice care nu sunt de neglijat: doar 77 km te despart de Lac din orasul Sibiu, 68 km ai de la Fagaras pana la Caldarea Glaciara Balea. Ceva mai mare distanta o ai de strabatul daca vii de la Curtea de Arges: 85 de km.
Tot aici, in anul 2006 a fost construit primul Hotel de Gheata din Europa. Hotelul a fost contruit in forma de iglu si a avut o capacitate de 16 locuri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu