Top 10 cascade din Romania

Cu totii stim ca Romania are foarte multe lucruri deosebite de oferit, ce merita vazute, cercetate, vizitate. Cu cat mai multe, cu atat mai bine, pentru ca tara noastra se poate mandri cu obiective pe care alte tari nu le au. Aici aveti un top 10 al celor mai frumoase cascade din Romania, sfatul nostru fiind, bineinteles, sa ajungeti la ele, sa le fotografiati si sa le pastrati mereu in amintire!
10.  Cascada Duruitoarea O vom gasi in Masivul Ceahlau, judetul Neamt, la o altitudine de1.021 m. A primit aceasta denumire tocmai pentru ca… „duruie”, adica face mult zgomot prin caderea ei. Se poate urca pana la primul prag care se vede in poza. Daca aveti mai mult curaj si echipament corespunzator, puteti ajunge si sus de tot. Cascada Duruitoareaeste una dintre cele mai vizitate cascade din Moldova.

9. Cascada Vanturatoarea
Se afla in judetul Mehedinti si are o inaltime de aproximativ 50 m.
Update conform comentariului: se afla in judetul Caras-Severin.

8. Cascada Lolaia
O aflam in Parcul National Retezat, care stiti bine cate frumuseti ascunde – lacuri numeroase, pesteri, avene, chei, cascade. Lolaia este formata pe raul cu acelasi nume, fiind un afluent al Jiului. Si daca tot ajungeti in Parcul National Retezat, este posibil sa aveti placuta surpriza sa vedeti capre negre, cerbi, acvile de munte, cocosi de munte!


7. Cascada Moara Dracului
Versantul vestic al Muntilor Vladeasa este cel ce adaposteste cascada Moara Dracului. Se poate ajunge aici pornind de la Stana de Vale, urmand marcajul cruce albastra. Durata traseului este in jur de 2 1/2 h, iar dificultatea medie. Cascada Moara Dracului este o cascada relativ inalta, atingand 25 m. In plus, de aici de poate urca pe Varful Buteasa (1.792 m) sau cabana Vladeasa.


6. Cascada Capra
Daca ati ajuns vreodata pe Transfagarasan, sigur ati trecut si pe langa cascada Capra. Se gaseste intre Cabana Capra si Lacul Balea. Daca era putin mai inclinata, apa cascadei ar fi ajuns pe sosea. Cand treceti cu masina din sensul DN1 Brasov-Sibiu spre Curtea de Arges pe Transfagarasan, priviti in partea stanga, n-aveti cum sa o treceti cu vederea. Este mai inalta decat cascada Moara Dracului, masurand o inaltime de 35 m.


5. Cascada Beusnitei
Ne mutam in Banat si aici intalnim Cascada Beusnita, care face parte din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. Dupa cum se poate vedea si din poza, cascada nu este formata dintr-un sigur fir, pe o singura directie, ci se imprastie, creand o perdea de apa si o priveliste deosebita pentru toti drumetii ce ajung aici. Nu este o cascada inalta, cel mai inalt fir avand 15 m, dar acest lucru nu mai conteaza, frumusetea ei cantarind mult mai mult.


4. Cascada Pisoaia
Pentru cei ce ajung in satul Nemesti din judetul Alba, nu cumva sa nu vizitati si cascada Pisoaia. Face parte dintr-o rezervatie peisagistica. Apa cascadei curge de la o inaltime de 18 m. Si daca tot sunteti in zona, judetul Alba se mai mandreste si cu Pestera Huda lui Papura (una dintre cele mai frumoase pesteri din tara) si cu Ghetarul Scarisoara, amandoua fiind demne de tot efortul depus de traseu pentru a le explora.

3. Cascada Caraiman
Cascada Caraiman curge pe Valea Jepilor, si de aici putem porni spre Cabana Caraiman (2.025 m) si Crucea Eroilor de pe Caraiman. Dupa cum se poate observa si din poza, cascada este inalta si de o frumusete aparte, curgand in bataia soarelui si printre rocile muntilor.


2. Cascada Valul Miresei
Cascada Valul Miresei se afla in comuna Rachitele, la vreo 65 de km de Cluj-Napoca, si curge elegant la baza muntelui Vladeasa. In jurul originii acestei cascade se invart mai multe legende, destul de tragice: o mireasa s-ar fi aruncat in gol aici in ziua nuntii sale, valul ei ramanand agatat de partea de sus a cascadei. Oamenii au plans-o mult pe fata, iar lacrimile lor au format aceasta apa curgatoare. Este o cascada inalta, masurand aprox. 50 m, ascunsa intr-o vegetatie salbatica.


1. Cascada Cailor
Cascada Cailor este cea mai inalta cascada din Romania, pe care o vom gasi in statiunea Borsa din nordul tarii, in judetul Maramures. Altitudinea la care este aflata cascada este de 1.300 m, iar inaltimea ei este de aproximativ 100 m. Si in jurul acestei cascade s-a auzit de o legenda, cum ca o herghelie de cai a sarit de pe varful cascadei fiind speriata de un urs si de o furtuna puternica insotita de fulgere.
Update conform comentariului: cea mai inalta cascada este Cascada Cociu (Ogasul lui Roset), care are aprox. 120 m (sursa: carpati.org).


Asa cum este de asteptat, inainte de vizitele la cascadele de mai sus, este necesara achizitionarea unui echipament de munte corespunzator. Avem nevoie de bocanciimpermeabili si cu aderenta (nimeni nu ii place sa ii intre apa in incaltaminte, mai ales cand e la munte si are drum de facut), un softshell care sa faca fata umezelii si vantului si un rucsac incapator pentru proviziile pe care vrem sa le luam cu noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu