Racos - aglomeratie de minuni ale naturii

Castelul feudal Sukosd-Bethlen, un vulcan stins, coloanele de bazalt si un lac de smarald, defileul Oltului si fosilele de la Karhago. Toate adunate pe o suprafata de 78 kilometri patrati, la 68 de km de Brasov, in comuna Racos, situata pe malul drept al raului Olt. Dar sa le luam pe rand!

Construit in 1624 de familia grofului Istvan Sukosd, pe domeniul primit de acesta de la principele Gabriel Bethlen, castelul feudal a fost resedinta nobiliara, fortificata pentru a rezista rascoalelor taranesti. Impresioneaza prin inaltimea turnului rectangular cu blazon si bastioanele de colt. Dupa aproape 200 de ani, familia contelui Samuel Teleki devine proprietara castelului, pentru ca in 1903, castelul si domeniul sa intre in proprietatea comunei Racos. 

La 15 minute de mers pe jos de la castel, "Micul canion", craterul vulcanului erupt in urma cu aproximativ 10.000 de ani, iti incanta privirea cu o splendoare rosie, accesorizata in zilele tomnatice, cu aramiul naturii. Diferite tipuri de zgura si cenusa, lava intarita sau piatra ponce fac deliciul oricarui pasionat de geologie. Coloanele de bazalt se inalta semete pe o suprafata verticala de 200 mp de forme prismatice, hexagonale sau pentagonale. In spatele coloanelor sta pitit lacul de culoare smaraldului. Paleta cromatica iti taie rasuflarea si te face sa te intrebi daca nu te-ai teleportat cumva in alta Galaxie.

In zona Racos, Oltul a sapat binecunoscutul defileu de la Racos care face legatura intre depresiunea Baraolt si Fagaras formand depresiunea Racosului. Locul fosilier Carhaga, cunoscut sub denumirea de "fosilele de la Karhago", este o rezervatie naturala de tip geologic - prin existenta stratelor marno-calcaroase si paleontologic - fauna de amoniti ce se intinde pe 1,60 ha. 

Singurele neajunsuri sunt drumul impracticabil pana in comuna si lipsa indicatoarelor catre aceste minunatii ale naturii.

Vulcanul de la Racos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu