De-a lungul vaii Bistritei Aurii se intinde un taram de basm, unic in lume: satul-muzeu Ciocanesti. Desprins parca din poveste, satul a devenit cunoscut in lumea intreaga prin "impodobirea" caselor cu motive traditionale stramosesti. Peste 600 de case au peretii pictati cu motive populare locale.
Totul a inceput in 1950, cand Leontina Taran l-a rugat pe mesterul din sat, Dumitru Tomoiaga, cioplitor in lemn si zugrav priceput, sa-i renoveze casa si sa-i aplice simboluri traditionale din modelele pe care le folosea la tesaturi sau cu care incondeia ouale. Acum nu exista casa in Ciocanesti care sa nu respecte traditia. Chiar si biserica, primaria, scoala si magazinele din sat sunt "incondeiate".
Dintr-un astfel de sat nu se putea sa lipseasca Muzeul Oualor Incondeiate, cu peste 1800 de exponate de o valoare inestimabila. Unele sunt vechi de zeci de ani, iar altele sunt premiate la competitii internationale de incondeiat oua. Iar in spatele salii de expozitie se afla un mic muzeu al taranului bucovinean, cu obiecte specifice zonei: untare de la stana, butoaie de par, raschitoare, pat cu paie, razboaie de tesut si stergare bucovinene.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu