Top 10 pesteri din Romania

Nu trebuie sa fi speolog ca sa iti placa o pestera. Ele sunt unele dintre cele mai frumoase lucruri pe care ni le poate oferi planeta. Atunci cand intr-o caverna, nu stii la ce sa te astepti. Si deseori ti se deschid in fata niste decoruri absolut minunate si surprinzatoare, care iti pot parea chiar ca nefiind de pe aceasta lume. Poate cele mai interesante sunt cele care nu sunt deschise publicului, care sunt pastrate numai pentru studiu si certcetare. Cine stie ce se poate ascunde acolo… Mintea omului poate numai sa isi imagineze! Mirific!
Tocmai din acest motiv am alcatuit un top 10 al celor mai frumoase pesteri din Romania. Chiar daca in lume sunt pesteri si mai aparte, Romania are cu ce se mandri! Pacat ca deseori nu avem grija de ce e al nostru. Dar cine stie, poate ne desteptam vreodata si protejam astfel de lucruri. Dupa ce o sa cititi si o sa vedeti pozele o sa intelegeti si mai bine de ce am zis asta. :)
10. Pestera Limanu
O vom gasi in Dobrogea. Avand o lungime de aproximativ 3,4 km, ea este cunoscuta pentrulegendele ce se tot spun despre acest loc, cum ca galeriile ei s-ar intinde pana in Bulgaria sau Turcia sau ca aici se ascundeau oamenii cand erau cotropiti, chiar din vremea geto-dacilor. Altii spun ca aici s-ar afla si nenumarate comori. Pestera adaposteste o fauna diversa: serpi, dihori, broaste testoase, lilieci.
9. Pestera Vantului
Este situata in Muntii Piatra CraiuluiPestera Vantului a fost declarata cea mai mare din tara, acoperind 52 de km! Numele i s-a atribuit tocmai vanturilor puternice care suiera prin ea, si pe care le vom simti mai mult la intrarea in pestera. Din pacate, pentru public este deschisa numai o mica parte. Si chiar asa, tot nu trebuie evitata vizita ei!

8. Pestera Meziad
 Judetul Bihor este cel pe teritoriul caruia se afla aceasta pestera. A fost declaratamonument al naturii  si este inca cercetata de speologi. Este amenajata.


7. Pestera Ialomicioarei
Pe aceasta o vom gasi la o altitudine de 1.600 m. Ce este deosebit la ea este ca in interior nu se afla lilieci si alte lighioane, ci… o bisericuta :). Nu este o pestera foarte mare (are numai400 m), dar nu este degeaba unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Muntilor Bucegi.

6. Pestera Cetatile Ponorului
Pestera Cetatile Ponorului este una din pesterile cu care se mandresc Apusenii. Prin interiorul ei trece si un rau care provine de la Lumea Pierduta si ajunge si la Pestera Caput. Este considerat de catre specialisti ca fiind cel mai grandios fenomen carstic din Romania. Este o pestera impunatoare inca de la gura de intrare, care are un diametru de aproximativ 1 km.
5. Pestera Scarisoara
Este cineva pe aici care nu a auzit de Pestera Scarisoara? Mai ales ca a fost propusa din partea Romaniei la preselectia pentru „Cele 7 minuni ale lumii„! Ca sa ajungem la ghetar, se coboara niste scari de metal. Temperatura este oarecum constanta, fiind cuprinsa intre -7C (iarna) si +1C (vara). Este deschisa publicului numai o parte din pestera, restul fiind rezervat pentru cercetatori.

4. Pestera Ursilor
Pestera Ursilor este cea de-a doua pestera ce este emblema a Muntilor Apuseni. Se afla la o altitudine joasa, de aproximativ 500 m, injudetul Bihor. Lungimea ei este de mai bine de 1,5 km, iar numele ii provine tocmai de la fosilele de ursi ce au fost gasite aici, datand de acum 15.000 ani. Este o pestera amenajata cu multa grija, intetinerea ei facandu-se regulat si avandu-se grija a se pastra asa cum a lasat-o Mama Natura :).
3. Pestera Ghetarul de la Focul Viu
Va spuneam la un moment dat despreGhetarul de la Focul Viu. Situata tot in judetul Bihor, aceasta pestera este cunoscuta pentru fenomenul interesant ce se produce aici in jurul pranzului atunci cand bate soarele pe ghetar: pare ca a luat foc! Atunci este momentul cel mai potrivit al zilei cand trebuie vizitata pestera. Frumusetea acestui fenomen este destul de greu de descris, asa ca am prefera sa stim parerile fiecarui drumet ce a ajuns acolo!
2. Pestera Muierii
Schimbam locatia si ne mutam in judetul Gorj, comuna Baia de Fier. Va spuneam aici mai multe despre Pestera Muierii. Pestera are aproximativ 7 km si este dispusa pe 4 niveluri. Legata de ea sunt mai multe versiuni de legenda: ar fi fost folosita pe post de adapost pentru femei si copii pe timp de cotropire, iar al doilea zvon tine de faptul ca in aici veneau femeile sa rasuceasca firele de in si canepa, pentru ca le ajuta vantul de venea din interiorul pesterii. Pestera Muierii este formata dintr-o multitudine de camere si de formatiuni de o frumusete deosebita, dintre care amintim Valul Muierii, Cascadele Impietrite, Sala Turcului si Galeria Ursilor.
1. Pestera Huda lui Papara
Am ales acesta pestera pentru locul intai, deoarece are mai mult de o calitate. Astfel, ea este: cea mai lunga, cea mai denivelata, cea mai dificila, cu cea mai mare sala, cu cea mai inalta galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascada, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi si mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit din Romania. Ce mai lista, asa-i? Eu as zice ca e cel putin impresionant :D. Muntii Trascaului sunt cei ce adapostesc Huda lui Papara, mai exact comuna Sub Piatra, judetul Alba. Si apropo, „huda” inseamna „gaura”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu