Transfagarasanul, drum printre nori si munti. Masurand 151 km, si fiind parte din DN 7C, maiestosul drum incepe in judetul Arges, sat Bascov de pe langa orasul Pitesti; cand se intersecteaza cu DN1, langa comuna Cartisoara, intre Sibiu si Brasov este semn ca Transfagarasanul ia sfarsit.
TRANSFAGARASANULUI - ISTORIC
Transfagarasanul a fost construit in 4 ani, intre 1970-1974, in timpul lui Ceausescu, cel care a vrut sa asigure romanilor un drum bine plasat in munti. Inaugurarea acestui tronson din DN7C a avut loc in data de 20 septembrie 1974. Se spune despre acesta ca a fost construit cu pretul vietii a multor soldati si muncitori si cu serioase resurse materiale. Datele oficiale vorbesc despre 40 de oameni care au murit la construirea Transfagarasanului.
Transfagarasanul este poate cel mai spectaculos drum din tara, si fara indoiala numele vine de la faptul ca acesta traverseaza Muntii Fagaras. Dupa Transalpina, care ajunge pana la inaltimea de 2145 m, Transfagarasanul este drumul care ajunge pana la cota 2042 m. Spre deosebire de Transalpina, Transfagarasanul este asfaltat in totalitate.
Traseul pe care se desfasoara drumul, incepe in comuna Bascov si trece prin fata hidrocentralei Vidraru, si urca spre Cetatea Poenari. Trece cale de trei tunele scurte si ajunge pe Barajul Vidraru. Dupa ce trecem de baraj, lasam Lacul Vidraru in partea stanga si ajungem la Cascada Capra, urmand sa trecem distanta de 887 m prin tunelul care face trecerea de la Capra la Balea Lac. Tunelul Balea, este cel mai lung tunel din Romania, acesta fiind neiluminat si neaerisit; are o inaltime de 4,4 m, latime de 6 m plus un trotuar de un metru.
Pe partea de nord a drumului, gasim rezervatia naturala Lacul Balea si Golul Alpin. Trecem ulterior pe la lacul glaciar Balea si pe langa cascada cu acelasi nume, cascada in trepte: masoara 68 de m si este situata la altitudinea de 1230 m. Pe timpul iernii, in perioada 1 noiembrie – 30 iunie, sectorul de drum cuprins intre Piscul Negru pana la Cascada Balea (intre kilometrii 104 si 130) este inchis, dar nu total ascuns vizitatorilor. In aceasta perioada turistii ajung la Cabana Balea cu telecabina. Tronsonul cel mai dificil al Transfagrasanului este cuprins intre Lacul Balea si cascada cu acelasi nume, si se intinde pe o portiune de 13 km. De aici si pana se termina transfagarasanul nu mai avem decat 21 km.
TRANSFAGARASANUL IN CIFRE
- circa 3 milioane tone de roca au fost dislocate
- au fost realizate 830 de lucrari transversale
- s-au utilizat 290.000 de metri cubi de materiale pentru zidarie
- 41.000 m cubi roca au fost escavati pentru constructia tunelului Capra – Balea
S-au folosit mai bine de 20 tone de dinamita
- 3.573 t de ciment
- 89 t otel beton
- 24.000 ancore
- 129 t plase sudate
- 14.200 m patrati cofraje
- 1.750 m liniari tuburi confectionate din beton
- 4.100 m liniari teava
- 50 t de confectii metalice
- 6.900 m cubi nisip
- 6.000 m cubi pietris
- 3.000 t cribluri
- 740 lampi pentru iluminat.
Ideea acestui drum i-a venit lui Ceausescu inca dinainte ca acesta sa devina presedinte, intr-una din calatoriile sale in zona. Pana la constructia acestui drum, muntii nu puteau fi trecuti nici macar folosind calul.
Una din legendele care circula cu privire la Tranfagarasan dupa contructia acestuia, se refera la calugarul Nectarie care a urcat cu trabantul pana la Capra. Acolo a fost surprins de o avalansa si pentru ca acesta sa scape, a sarit pe valul de zapada care venea spre el. Calugarul a scapat cu viata, dar se pare ca masina lui a fost gasita mult dupa eveniment, cand zapada s-a topit, la 6 luni distanta.
BINE DE STIUT DACA VREI SA VIZITEZI
Pe langa faptul ca circulatia este deschisa doar in intervalul 1 iulie – 31 octombrie in fiecare an, cand mergi pe Transfagarasan ar mai fi bine sa stii ca viteza recomandata atunci cand circuli cu masina este de 40 km pe ora, datorita numeroaselor serpentine. Drumul se intinde pe o distanta de 92 km si are 2 benzi, si este asfaltat pe toata lungimea sa.
Posibilitatile de cazare in zona sunt multiple. Cu toate astea recomandam sa va faceti rezervare din timp, deoarece acestea sunt pline tot timpul anului cat sezonul este deschis. Cabana Valea cu pesti, Cabana Cumpana, Cabana Paraul Capra, Cabana Dracula, Cabana Cascada, Cabana Balea Lac, Vila Paltinul. Cea din urma este situata la lacul Balea, pe malul acestuia la altitudinea de 2.044 m. Fosta vila a lui Nicolae Ceausescu, aceasta nu a suferit nici o modificare timp de 17 ani pana cand in urma cu putin timp a trecut de la 2 stele la 3, cate are in prezent.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu